051 39 33 07

info@dusanjug.si

Energo-Jug easyTherm pametno IR ogrevanje

Kako potratna je vaša hiša?

Prva stran > Novice > Kako potratna je vaša hiša?

Kako potratna je vaša hiša?

Kako energetsko potratna je vaša hiša? Koliko kurilnega olja, bukovih polen, pelet naročiti, da bo zaloga zadostovala do pomladi? Vse je odvisno, kako dolga zima bo, kakšno kurilno vrednost ima vaš energent in nenazadnje, kako energetsko varčno hišo imate? Na dolžino kurilne sezone nimate vpliva, energetska vrednost kurjave je znana, lahko pa vplivate na sistem ogrevanja in na toplotne karakteristike hiše.

 

Hiter izračun energetske učinkovitosti stavbe

Kako potratna je vaša hiša pove t.i. energijsko število ogrevanja. Izračunamo ga tako, da porabljeno gorivo pretvorimo v kWh in ga delimo s površino ogrevanih prostorov (m2). Nekaj primerov kurilne vrednosti tipskih goriv, ki jih uporabljamo v naših gospodinjstvih in jih potrebujemo za izračun, so prikazane v naslednji tabeli.

 

GorivoKurilno oljeZemeljski plinUtekočinjen naftni plinSuha bukova drvaLesni peletiLesni sekanciKurilna vrednost10,0 kWh/liter9,5 kWh/m37,0 kWh/liter2.410 kWh/pm4,9 kWh/kg650 kWh/nm

 

Kot primer izračunajmo energijsko število ogrevanja enodružinske hiše z 150 m2 ogrevane površine, za katero smo porabili 2.000 litrov kurilnega olja:

2.000 l x 10,0 kWh/liter = 20.000 kWh / 150 m2 =  133 kWh/m2.

 

Kaj to pomeni?

Takšna hiša se uvršča med nezadostno učinkovite stavbe in je blizu potratni (razred E), če bi zanjo izdelali energetsko izkaznico.

 

Razred energetske učinkovitostiABCDEFGEnergijsko število ogrevanja10 - 1525 - 3535 - 6060 - 105105 - 150150 - 210210 in večOpis energijske učinkovitostipasivnadobro učinkovitazadostno učinkovitanezadostno učinkovitapotratnazelo potratnaizjemno potratna

 

In kako zmanjšati porabo goriva za ogrevanje?

Najcenejši ukrep je, da znižamo temperaturo v prostorih. Vsaka stopinja nad 20°C pomeni 6 % rabe goriva. To ne pomeni, da nas mora v hiši zebsti, samo smiselno se je oblačiti letnemu času primerno, tako poleti kot pozimi.

Prezračevanje prostorov je nujno, potrebno ga je izvajati na način, ki pomeni čim manjšo izgubo toplote. To dosežemo s kratkotrajnim prezračevanjem s prepihom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ogrevanje letne količine sanitarne vode za povprečno 4-člansko družino pomeni porabo okoli 500 litrov kurilnega olja. Največ tople vode se uporabi za umivanje. Varčnejše je tuširanje namesto kopanja v kadi ter uporaba tušev, ki močno razpršijo vodo. Pri umivanju zob naj se uporablja kozarec za splakovanje ust, saj pri odprti pipi porabimo dobrih 10 litrov tople vode za triminutno ščetkanje.

 

Največje prihranke je moč doseči z:

• sanacijo ovoja stavbe (dodatno izolacijo fasade in strehe ter vgradnjo izolativnega stavbnega pohištva),

• zamenjavo obstoječega načina priprave toplote z učinkovitejšim.

 

Na spodnji sliki so v grobem prikazane toplotne izgube skozi posamezne gradbene elemente, ki tvorijo ovoj stavbe. Največ toplotnih izgub je preko zidov (35 %).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izbira primernega ukrepa zahteva strokovni pristop oziroma odločitve, ki jih vsak posameznik ne zmore sam. Zato se je smiselno posvetovati oziroma poiskati strokovno pomoč. Poleg tega za investicije v tovrstne projekte Eko sklad ponuja ugodne načine financiranja. Potrebno je poslati vlogo in dokumentacijo za izvedbo ukrepa, ki je predpisana v razpisu (www.ekosklad.si).

 

Za pomoč pri odločitvah o izbiri ukrepa za doseganje prihrankov in informacijah o subvencijah in kreditih Eko sklada se lahko obrnete na občinskega energetskega svetovalca.

07. november 2014,

Dušan Jug

Svetovalna pisarna Šentjur

Podjetniški inkubator Šentjur

(pisarna 106)

Mestni trg 2

3230 Šentjur

 

Delovni čas:

vse dni v tednu med 8.00 in 16.00

 

Za svetovanje se predhodno najavite na

info@dusanjug.si

051 39 33 07

info@dusanjug.si

www.dusanjug.si

2017© ENERGO - JUG. Vse pravice pridržane. Oblikovanje in produkcija CENSEO.