051 39 33 07

info@dusanjug.si

Energo-Jug easyTherm pametno IR ogrevanje

Sanacija ovoja stavbe

Prva stran > Novice > Sanacija ovoja stavbe

Sanacija ovoja stavbe je temeljni ukrep učinkovite rabe energije

Energetska prenova stavb je smiselna pri energetsko potratnih hišah, ki imajo velike toplotne izgube. Največji prihranek na rabi energije za ogrevanje dobimo z sanacijo ovoja stavbe, ki običajno vključuje toplotno izolacijo zunanjih sten, zamenjavo stavbnega pohištva in toplotno izolacijo podstrešja in strehe.

 

Toplotna izolacija zunanjih sten

Zamislimo si, koliko časa, spraševanja, pomerjanja, iskanja razprodaj ali kredita smo pripravljeni vložiti pred nakupom relativno minljive garderobe v vrednosti nekaj 100 €. Popolnoma drugače poteka izbor pri odločitvi o izboru toplotne izolacije fasade, četudi je toplotna izolacija fasade tista 'obleka', ki nas bo 'večno' varovala pred zimskimi nevšečnostmi in poletno pripeko. Mnogokrat se družinski blagajnik odloči prepustiti odločitev o izbiri materiala in debelini izolacije lokalnemu zidarju z 20 leti prakse in praviloma pomanjkljivim znanjem, ki ga zagotovo pokaže tudi pri izvedbi. Neizolirani balkoni, slab stik strešne in fasadne toplotne izolacije, neizolirane špalete, neizolirani temelji so samo najbolj kričeči primeri napačne prakse. Poleg tega takšni mojstri vedo, da je »več kot 10 cm izolacije na fasadi proč vržen denar«.

 

In kakšna debelina izolacije fasade je smiselna?

Naslednja tabela prikazuje vrednosti toplotne prehodnosti za različne izvedbe zunanjih sten. Nižje ko so vrednosti toplotnih prehodnosti, večja je toplotna izolativnost zunanje stene. Iz tabele lahko vidimo, da ima pri toplotni izolaciji do debeline 15 cm material in debelina obodnih sten še velik vpliv na skupno toplotno izolativnost, pri 15 do 20 cm izolacije pa je ta vpliv zanemarljiv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pred sanacijo fasade je smiselno izvesti termovizijske posnetke objekte, kjer se pokažejo mesta velikih toplotnih izgub t.i. toplotni mostovi. Z izračunom toplotnih izgub objekta se lahko kvalitetno napove koliko se bo zmanjšala poraba toplote za ogrevanja na objektu po sanaciji ovoja stavbe in kdaj se vrne investicija v načrtovan ukrep. Za sanacijo fasade starejših hiš je mogoče pridobiti tudi nepovratna sredstva Eko sklada in sicer do 25 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 12 €/m2 za največ 200 m2 toplotne izolacije fasade enostanovanjske stavbe oz. za največ 150 m2 toplotne izolacije fasade na posamezno stanovanje pri dvostanovanjski stavbi.

 

Za pomoč pri odločitvah o izbiri ukrepa za doseganje prihrankov in informacijah o subvencijah in kreditih Eko sklada se lahko obrnete na občinskega energetskega svetovalca.

11. oktober 2014,

Dušan Jug

Svetovalna pisarna Šentjur

Podjetniški inkubator Šentjur

(pisarna 106)

Mestni trg 2

3230 Šentjur

 

Delovni čas:

vse dni v tednu med 8.00 in 16.00

 

Za svetovanje se predhodno najavite na

info@dusanjug.si

051 39 33 07

info@dusanjug.si

www.dusanjug.si

2017© ENERGO - JUG. Vse pravice pridržane. Oblikovanje in produkcija CENSEO.