051 39 33 07

info@dusanjug.si

Energo-Jug easyTherm pametno IR ogrevanje

Toplotna izolacija strehe

Prva stran > Novice > Toplotna izolacija strehe

Toplotna izolacija strehe

Trendi zadnjih let v Sloveniji nam vse bolj narekujejo racionalno izkoriščanje bivalnega prostora. Pri tem je prenova podstrešnih prostorov v stanovanje mnogokrat edina rešitev. Kvalitetni bivalni pogoji v novo nastalem stanovanju so pogojeni predvsem z ustrezno temperaturo v prostoru. Zato je izrednega pomena izbrati kvalitetno protipožarno toplotno izolacijo.

 

Že leta poznamo kameno volno kot primeren material za toplotno izolacijo strehe, ki zadošča tudi zahtevam glede požarne varnosti. Ta material je cenovno relativno zelo ugoden, kar pa ne zmanjšuje njegove učinkovite energetske učinkovitosti. Nikakor ni smiselno vgrajevati debeline manjše od 20 cm oz dosegati toplotne prehodnosti večje od 0,20 W /m2K, kar je tudi po novem Pravilniku o učinkoviti rabe energije tudi minimalna tehnična zahteva za konstrukcije poševnih streh nad ogrevanimi prostori. Pravzaprav se splača vgraditi čim več toplotne izolacije, kar kaže tudi spodnji diagram za dve vrsti kamene volne. Lahko vidimo, da povečanje debeline iz 20 na 30 cm zniža toplotno prehodnost za tretjino. Tako strokovnjaki priporočamo v strešnih konstrukcijah skupno debelino izolacije vsaj 25 cm, za nizkoenergijske hiše pa 30 cm in več.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poleg debeline izolacije je potrebno pozornost posvetiti tudi primerni prezračevalni plasti med sekundarno (paraprepustna, vodoodbojna folija) in strešno kritino ter namestitvijo parne zapore na notranji strani izolacije. Prezračevalna plast ne nadomešča izolacijskega materiala ampak služi odvajanju vodne pare, ki pozimi prehaja skozi konstrukcijo iz notranjosti, poleti pa preprečuje pregrevanje podstrešnih prostorov. S parno zaporo pa pozimi omejimo prehod vodne pare skozi konstrukcijo in s tem preprečimo možnost kondenzacije vodne pare na zunanji (hladni) strani izolacije.

 

Običajno imamo v podstrešnih stanovanjih večje probleme s previsoko temperaturo v poletnem času kot s prenizko v ogrevalnem obdobju. Rešitev je v tem, da se pri novogradnji ali adaptaciji podstrešja moramo pozanimati tudi o lastnostih izolacijskih in drugih materialov, kot so toplotna prevodnost, gostota in specifična toplota materiala.

 

V poletnem času mora strešna konstrukcija bivalni prostor zaščiti pred pregrevanjem zaradi visokih temperatur in absorbiranega sončnega sevanja na strešno kritino. Zrak pod kritino se lahko ogreje do 80°C kar povzroči velik toplotni tok v podstrešni prostor in njegovo pregrevanje. Odločilno pri preprečevanju pregrevanja je zmožnost materiala, da sprejme toploto ter jo shrani, in ko pade temperatura v okolici, jo zopet odda.

 

Za pomoč pri odločitvah o izbiri ukrepa za doseganje prihrankov in informacijah o subvencijah in kreditih Eko sklada se lahko obrnete na občinskega energetskega svetovalca.

22. september 2014,

Dušan Jug

Svetovalna pisarna Šentjur

Podjetniški inkubator Šentjur

(pisarna 106)

Mestni trg 2

3230 Šentjur

 

Delovni čas:

vse dni v tednu med 8.00 in 16.00

 

Za svetovanje se predhodno najavite na

info@dusanjug.si

051 39 33 07

info@dusanjug.si

www.dusanjug.si

2017© ENERGO - JUG. Vse pravice pridržane. Oblikovanje in produkcija CENSEO.